SAJTÓKÖZLEMÉNY

TAMOP-3.3.14.A-12/1-2013-0079

Testvériskolai partnerség az individuum és a közösségi lét fejlesztése érdekében

 

Sikeresen befejeződött a KLIK Baktalórántházi Tankerületének “Testvériskolai partnerség az individuum és a közösségi lét fejlesztése érdekében” című TÁMOP pályázata, amelynek keretében a Nyárády Mihály Általános Iskola Petőfi Sándor Tagintézménye (Nyírkércs), valamint a Bonyhádi Általános Iskola Széchenyi István Tagintézménye valósította meg közös testvériskolai programját. A 12 hónapon át zajló eseménysorozatban 2014. február 1-jétől mindkét intézmény részéről 25-25 diák vett részt, akik között több halmozottan hátrányos helyzetű tanuló volt. A projekt szakmai vezetője Lutter Imre Radnóti-díjas előadóművész-drámapedagógus, a projektmenedzser Kissné Virtás Éva, a nyírkércsi iskola tanára volt.

 

A pedagógusok mellett több neves művész, élsportoló és szakember közreműködött a pályázat megvalósításában, amelynek során a két iskola többször találkozott személyesen, közösen táboroztak, havonta néztek meg egy-egy verszenei koncertet, szerzői estet vagy pódiumi estet, három szakmai előadást láttak és heti rendszerességgel foglalkoztak olyan kérdéskörökkel, mint a társadalmi egyenlőség vagy az önkéntesség fontossága.

 

A közel 17 millió forintos projekt alapvető témája a kulturális és társadalmi integráció, az egyén és a közösség viszonya, a tudás és tehetség alapú érvényesülés és az identitástudat. Az átadott információk, az igényes irodalmi-zenei élmény, a kipróbált drámajátékos helyzetek és a diákok és tanulók közös találkozásai, beszélgetései hozzájárulnak a gyerekek társadalmi, szociális, életviteli, kulturális és kommunikációs kompetenciájának fejlesztéséhez, ismeretanyaguk bővítéséhez és gyakorlati alkalmazásához.

 

A pályázat megvalósítása során mindkét iskolában heti rendszerességgel zajlottak tematikus foglalkozások az iskolák pedagógusai révén a társadalmi egyenlőség, az önkéntesség fontossága és a partneriskola megismerése témakörökben. Ezekhez kapcsolódóan vendégelőadók is érkeztek, akik egy-egy nagy előadás keretében prezentálták a témákat. Többször járt a diákoknál Lutter Imre is, a projekt szakmai vezetője.

Havonta vettek részt kulturális programokon, a Magyar Versmondók Egyesülete művészeinek előadásán. Láthatták többek között Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző-előadóművész, Gerendás Péter Liszt-díjas zeneszerző-előadóművész, a Kávészünet, a Sajtkukacz és az Aphonia együttes, Bakos-Kiss Gábor és Olt Tamás, a Nemzeti Színház művészeinek koncertjeit és estjeit.

 

Szerveztünk a gyerekeknek egy pályaorientációs foglalkozássort is, amelyben pályaválasztási tanácsadó, drámapedagógus szakemberek beszélgetések és helyzetgyakorlatok során világítottak rá az egyes szakmák stílusjegyeire, a résztvevők kompetenciáira, lehetőségeire.

Két közös személyes találkozón vettek részt a diákok Budapesten, ahol a Budavári Palotát, a Parlamentet, a Sándor Palotát, a Mátyás templomot és a Halászbástyát is megtekintették, a Fővárosi Művelődési Házban tartottak közös beszélgetést és bemutatkozást és sétahajóztak a Dunán.

Nyáron Zánkán üdült a két iskola 50 tanulója 6 kísérőpedagógussal. Öt napot, négy éjszakát töltöttek el a Balaton partján július 25-től 29-ig. A naponta zajló érzékenyítő tréningek mellett (amelyek az év közbeni tematikát és foglalkozásokat erősítették) közös edzésprogramon vettek részt a gyerekek Katus Attila hatszoros világbajnok fitnesz élsportolóval. Itt is fellépett a Kávészünet zenekar, mellette Benedekffy Katalin operaénekes és Kulcsár Janka zeneművész előadóestjére, a Haditechnikai Parkba és moziba is mentek a gyerekek, testvériskolai sportrangadón vettek részt, sétáltak, fürdőztek. A tábor minden fontos pillanatát megörökítette egy filmes stáb és egy fotós szakember, az ezekből készülő felvételek a projekt-weboldalára kerültek fel.

 

Mindkét iskola gazdagodott 1-1 laptoppal, 1-1 fényképezőgéppel és 1-1 nyomtatóval, és jelentős értékű papírírószerrel.

 

bonyhadprojektzaro

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>