NYÍRKÉRCS

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye mértani középpontjában található 811 lelket számláló településünk oktatási intézményében 139 általános iskolás nevelésével és oktatásával foglalkozunk.

A nyírkércsi iskola korábban a baktalórántházi és a nyírjákói iskolával közös igazgatású intézményként működött, a közvetlen irányító szerepet az igazgatóhelyettes látta el. 1990-94 között a mai óvodaépületben, az iskolánk régi szárnyában lévő tantermekben (3 terem) az udvaron külön álló épületben, és a tornaterem (épült 1998-ban) fölötti helyiségekben folyt az oktatás. 1994-ben megépült az új öt tantermes épület, mely a régi szárnyhoz csatlakozott, így azóta az oktatás korszerűbb körülmények között folyik. Ekkor vette fel az intézmény a Petőfi Sándor nevet. 2002-től egy korszerűen felújított tornaterem áll rendelkezésünkre.

  1. augusztus 31-én jogutód nélkül megszűnt a Petőfi Sándor Általános Iskola és Óvoda, Községi Könyvtár. Szeptember 1-től a ramocsaházi Nyárády Mihály Általános Iskola Tagintézményeként működünk. Intézményünk 2013. január 1-jével a Klebelsberg Intézményfenntartó Központba történő beolvadással az állam fenntartásába került.

Iskolaépületünkben a 8 osztályterem mellett különböző foglalkoztatók, informatikai szaktanterem segíti az oktató-nevelő munkát. Szakos ellátottságunk 100 %-os, amely záloga a minőségi munkavégzésnek.

Különlegessége az intézményi tanulólétszám összetételének, hogy a 139 tanulónk közül 63 más településekről bejáró.

Iskolánkban igen fontos szerepet kap a nevelés, a tanulóink személyiségformálása, az általános pozitív emberi értékek közvetítése, a kreativitás fejlesztése, a hagyományápolás. A tantárgyak közül kiemelt helyen szerepel a magyar nyelv és irodalom, a matematika, az idegen nyelv és a számítástechnika.

Az 1998/99-es tanévtől beindult a művészeti oktatás, melyet az Abigél Művészeti Iskola tanárai végeztek 2007-ig. Jelenleg is lehetőség nyílik a zongora, a néptánc, a mazsorett és a modern tánc elsajátítására, a Bíborka Alapfokú Oktatási Intézmény szervezésében.

Hitoktatás rendszeresen folyik az intézményben.

Aktívan kapcsolódunk be a községi rendezvényekbe (falunap, jótékonysági rendezvények, ünnepségek, stb.), és gyakran rendezünk olyan programot, műsort, melyre szeretettel várjuk a község lakóit. Tanulóink rendszeresen vesznek részt tanulmányi és sportversenyeken, ahol szép eredményeket érünk el.

Nagy hangsúlyt fektetünk a nevelőmunkára, hisz a szülők értékrendje, melyet a gyerekeknek közvetítenek, elrugaszkodik a társadalmi értékrendtől, és ezt mi igyekszünk közvetíteni, helyre állítani. Emellett igen nagy energiát kell fordítanunk a szocializációra.

 

Célunk, hogy minden gyermek számára optimális fejlesztést biztosítsunk figyelembe véve igényeiket, érdeklődésüket, speciális erősségeiket, gyengeségeiket. Minden tanévben kiemelt figyelmet fordítunk tanulóink szociális hátrányának enyhítésére, tanuláshoz szükséges eszközöket vásárolunk, és rendszeresen szervezünk ingyenes szabadidős tevékenységet, kirándulásokat számukra. Ehhez pályázatokkal igyekszünk anyagi támogatást szerezni.

Fontosnak tartjuk a magas színvonalú szakmai munkát, ennek érdekében folyamatosan bekapcsolódunk a pedagógus továbbképzésekbe, melyek a továbbfejlődésünket, eredményesebb munkánkat szolgálják.

nyirkercs_iskola_1

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>